C2FO’nun sponsorluğunda düzenlenen İnovatif Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Paneli, “Dijitalleşen Satınalma ve Tedarik Yönetimi Süreçlerinde Daha Entegre ve Sistemsel Tedarikçi İlişkileri” konu başlığı ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ata’nın yaptığı panelde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası Maliyet Mühendisliği Müdürü Akın Ergür, AUTOLIV Satınalma Müdürü Murat Olgun ve C2FO Ülke Direktörü Serden Keçecioğlu konuşmacı olarak yer aldı.
İnovatif tedarikçi ilişkilerinde satınalmacılar için fiyat, kalite ve teslim olmak üzere üç performans kriteri olduğunu belirten TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası Maliyet Mühendisliği Müdürü Akın Ergür, değişimin teknolojinin gelişimi ile birlikte müşteri beklentilerinden başladığını söyledi. Hız – data, stratejiler, sürdürülebilirlik, stratejik işbirlikleri – güven, ilişki yönetimi, geleceği birlikte planlamak gibi konuların önemine değinen Ergür, makroekonomi ve hammadde hareketleri, teknolojik değişim ve yasal regülasyonlara uyum gibi süreçlerle tedarikçilerin yönetiminin satınalmacının karar süreçlerini değiştiren kavramlar olduğunu söyledi. Satınalmanın değişime ayak uydurmak yerine değişimi kendisinin yapması ve yönetmesi gerektiği ifade eden Ergür, satınalmanın en büyük değerinin insan olduğunu ve kalitesinin de insan kalitesi ile oluştuğunu kaydetti.
Yenilikçi ve yaratıcı bir satınalma ve tedarikçi ilişkileri geliştirme konusuna değinen AUTOLIV Satınalma Müdürü Murat Olgun, tedarikçilerle partnerlik ilişkisi kurmanın aslında işin anahtarı olduğunu söyledi. Tedarikçiyi dinleyip isteklerini anladığınızda uzun döneme yayılan sürdürülebilir ve rekabetçi fiyatlar elde edilebileceğini ifade eden Olgun, partnerliğin bu anlamda tedarikçinin karına değil maliyetine göz dikmek olduğunu belirtti.
Konvansiyonel tedarik zinciri finansmanı hakkında bilgi veren C2FO Ülke Direktörü Serden Keçecioğlu, C2FO platformunun bir tarafta genellikle yıllık satınalma bütçeleri 1 milyar dolar ve üzeri olan büyük ölçekli şirketler diğer tarafında da bu şirketlerin 1000 ve bazen 10000’lerce tedarikçilerinin olduğunu söyledi. Konvansiyonel tedarik zinciri finansmanında böyle büyük ölçekli şirketler ve bankalar arasında yapılan anlaşma ile geniş kredi limiti ve ucuz finansman imkanları olduğunu ve tedarikçilerin bu finansman imkanlarından yararlandığını söyledi. Burada hangi tedarikçiler ve hangi koşullarda sorularına odaklanmak gerektiğini vurgulayan Keçecioğlu, C2FO Türkiye’nin orijinal vadeleri değiştirmeden ihtiyacı olan tedarikçinin ihtiyaç duyduğu anda finansmanı kullanabileceği bir yapı kurduğunu ve kendi finansman ve nakit gücü ile tedarikçileri fonladığını söyledi.