SABANCIDx ve Pratis’in sponsorluğunda düzenlenen Dijital Satınalma Yönetimi Paneli, “Dijital Satınalma Yöntemleri ile Satınalma ve Tedarik Yönetimi Süreçlerinde Mükemmelleşme” konu başlığı ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü TÜSMOD YK Başkan Yardımcısı, Medipol Sağlık Grubu Satınalma Grup Müdürü İsmail Hızlı’nın yaptığı panelde, ASELSAN Tedarik Bilgi Sistemleri Yönetimi Müdürü Necmi Özseven, Borçelik Hammadde Dışı Satınalma Müdürü Mevlüt Emrah Susuzlu, Abdi İbrahim İlaç Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Ufuk Güler ve SABANCIDx Dijital Satın Alma Platformu Pratis Ürün Müdürü Emre Ergenç konuşmacı olarak yer aldı.
Satınalmanın şimdiye kadar sipariş veren ve idari işler içinde klasik bir yapı ile reaktif satınalma şeklinde rol alan bir yapıda düşünüldüğünü ifade eden TÜSMOD YK Başkan Yardımcısı, Medipol Sağlık Grubu Satınalma Grup Müdürü İsmail Hızlı, bu yapı ile birlikte ikinci olarak maliyet düşürücü ve son olarak da günümüzde yenilikçi ve bütünleştirici bir rol üstlendiğini söyledi. Geleceğin satınalma profesyonellerinin rekabetçiliklerini sürdürebilmek için dijital dönüşüm araçlarını çok daha iyi bilmeleri ve etkin kullanmaları gerektiğini kaydeden Hızlı, tedarik zincirinin dijitalleşmesinde tüm paydaşları kapsayacak şekilde detaylı ve şeffaf olunması ve dijitalleşmenin kurumsal stratejinin bir parçası olması gerektiğine işaret etti.
Konuşmasında Endüstri 4.0 ve etkilerinden bahseden ASELSAN Tedarik Bilgi Sistemleri Yönetimi Müdürü Necmi Özseven, bunun hızla değişen teknoloji, sınırsız müşteri beklentileri, artan rekabet, çeviklik ve geleceği görme ihtiyacı gibi koşullar getirdiğini belirtti. Dijital tedarik zincirinin de sürdürülebilir, tahminlenebilir, izlenebilir ve çevik olması gerektiğine işaret eden Özseven, dijital optimizasyon ve dijital dönüşüme değindi. Dijital optimizasyonun Mevcut süreç ve iş modellerini, teknoloji yardımıyla iyileştirmek, dijital dönüşümün ise En güncel teknolojilerden istifade ederek sürdürülebilir dijital iş modelleri oluşturmak olduğunu söyleyen Özseven, tedarik zinciri modelinin şirketin dijital strateji ve vizyonu ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.
Hayatımıza girmeye başlayan yapay zeka (AI), akıllı içerik çıkarma, tahmine dayalı ve gelişmiş analitik, görselleştirme, işbirliği ağları, kitle kaynak kullanımı, blok zincir, sohbet robotu, sensörler, siber izleme, sanal gerçeklik ve mekansal analiz, 3D yazıcılar ve robotlar gibi yapılardan bahseden Borçelik Hammadde Dışı Satınalma Müdürü Mevlüt Emrah Susuzlu, bu yapıların satınalmacılara harcama/maliyet analizleri, maliyet, fiyat tahminleme, tedarikçilere görünürlük sağlayan platformlar, tedarikçi performansını etkileyen eğilimlerin tahmini ve katma değersiz işlerin delegasyonu gibi avantajlar sağladığını belirtti.
Dijital satınalma için bir yol haritası oluşturmak gerektiğini söyleyen Susuzlu, yol haritasının aşamalarına vizyon oluşturma, dijital dönüşümü anlama, dönüşüm kapsamının tanımlanması, üst yönetim ve paydaşların desteği, planı uygulama, mevcut durum analizi ve dijital araç seçiminin değerlendirilmesi olarak sıraladı.
Konuşmasında Arden Partners’ın 300’den fazla satınalma direktörü ile yaptığı araştırmadan bahseden SABANCIDx Dijital Satın Alma Platformu Pratis Ürün Müdürü Emre Ergenç, katılımcıların yüzde 90’ının son üç yıldır şirketlerinin satınalma birimlerinin önemli roller üstlendiğine ancak daha iyisinin yapabileceğine yönelik görüş bildirdiğini belirtti. Bu anlamda satınalmanın giderek merkeze yaklaşan bir alan olduğunu ifade eden Ergenç, satınalma biriminin çok fazla manuel uygulama içerdiğini ve dijitalleşme konusunda diğer birimlerin gerisinde kaldığını söyledi.
Satınalmayı bir sonraki aşamaya taşımak için veri ve yeni teknolojilerin kullanımı konusunda ilerleme kaydetmek gerektiğini belirten Ergenç, verinin satınalma işine akıl katacak şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.
Tedarik zincirinde yapay zeka uygulamalarını ilaç sektörü tarafından değerlendiren Abdi İbrahim İlaç Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Ufuk Güler, ilaç sektörünün verinin çok fazla olduğu, belirli ürünlerin belirli hastalıklara göre belirli dönemsellikleri olan bir sektör olduğunu ve bu nedenle yapay zeka ile tahminleme yapabilmenin önemli olduğuna işaret etti. Ürünün sipariş sürecinden eczaneye teslim sürecine ve ardından günlük satışa kadar bağladıkları bir yapıları olduğunu söyleyen Güler, pandemi sürecine kadar çok iyi bir tahminleme süreci de yapılabildiğini belirtti. Yapay zekanın onlarca kaynaktan veri alıp o verilerin sonucunu birleştirerek tahmin yaptığı ancak pandemi koşullarının tahmin verilerinde sapma yapması nedeni ile bu yıl bu tahminlerden yola çıkmadan işlerini yürüttüklerini ifade etti. 2021 yılı için de 2020 verilerini işin içine katmadan hesap tahminlemesi yapmaya devam ettireceklerini söyleyen Güler, tedarik zincirinde RPA yapay zeka uygulamalarını kullandıklarını dile getirdi.